Operacija RAMPA

Od razlaza sa First Facility broj “nesrećnih slućajeva” na parcelma 3 i 4 je postao beskonaćan. Drveće kome nenadano opadne lišće i potom uvene, svakodnevno  prosuta kokakola u liftovima, isćupano zelenilo, razbacno đubre,  podmetanje požara… Deluje da nas je napustila sreća. Poslednji u nizu incidenata dolazi ponovo sa parcele 4.

Da vas uvedem u kontakst. Ispod možete da pročitate pismo stanara onako kako sam ga i ja dobio. Napominjem da First Facility nije predao na staranje drugoj kompaniji ni jedan zajednički tehnički sistem u bilo kojoj garaži u naselju, bez obzira na to da li svi ili samo jedna skupština na parceli ima zakljućen ugovor sa njima. Zašto? Zato što nije moguće da dve firme budu odgovorne za isti sistem, recimo PP, ili agregat ili ventilacioni sistem u garaži. Isto važi i za kontrolu pristupa – pa i rampe. O njima se formalno stara First Facility ali kako to izgleda u relanosti, pročitajte sami.

Dok se First Facility ne povuće sa zajedničkih delova parcele, što znaći i garaže, mi ne možemo da preuzmemo sisteme, i ostaje nam da delujemo ad hoc, kao što je opisano ispod ili kao što je bila akcija zamene sijalica u garazi 3 iz januara meseca.


Postovane komsije i predsednici svih 6 ulaza.

Posto imamo probleme sa odrzavanjem garaza kakve svi znamo da imamo, ja sam samoinicijativno krenuo da resavam probleme u nasoj garazi.

Pre 3 meseca sam iznad i oko mojih garaznih mesta zamenio pregorele fluo cevi, led cevima. Ukupno 12 kom.

Pre otprilike 2 meseca je jedan stanar svojim dzipom Kia narandzaste boje polomio rampu pri izlasku iz garaze (izmedju Neven B i Maslacak B). Ja sam skinuo rampu, odneo kod mene u firmu, ispravio, zavario, namontirao i pustio u rad.

Pre mesec dana, opet je neko od stanara polomio istu rampu. Ponovo sam skinuo rampu, odneo u firmu, resio kvar i ponovo namontirao i pustio rampu u rad.

Proslog petka je jedan stanar polomio rampu pri ulasku na drugi ulaz u garazu (izmedju Maslacka i Ljubicice), kad je ulazio s prikolicom.

Ponovo sam skinuo rampu, popravio u firmi i doneo da montiram veceras.

Samo da napomenem da ni u jednom slucaju nisam nikada nista naplatio, niti sam trazio bilo sta.

Pri montazi rampe sa jednim covekom iz moje firme i radnikom obezbedjenja koji je bio u smeni, videli smo da rampa ne reaguje na kartice za otvaranje rampi. Otvorili smo kontrolnu kutiju i posle odredjenog vremena i ispitivanja, videli smo da nedostaje energetski relej. Relej je neko NAMERNO uklonio iz kontrolne kutije. Kamera iznad te rampe od pre nekoliko dana prikazuje zamucenu sliku (obezbedjenje kaze od pre 7 dana otprilike) i na snimku nije moguce nista videti. Obezbedjenje kaze da je prijavilo odmah tu kameru, ali naravno kao i za ostalo niko se nije ni javio od nadleznih za odrzavanje garaze. Mi smo tada otvorili kameru i nasli da je na toj kameri NAMERNO pomeren fokus rucno tako da je njen snimak zamucen.

Sada smo namestili fokus na kameri i sada moze jasno da se vidi, ali predlazem stanarima iz drugih ulaza da se pozabave video-nadzorom, jer je postojeci video-nadzor ocajan.

Imate primer naseg ulaza Neven B, gde smo pokrili sve kriticne tacke na nasem delu.

Ocigledno je da se neko bavi izazivanjem namernih kvarova (i diverzijama u ovom slucaju) kako bi se stekao utisak da se bez nekoga ne moze i da je taj neko jedini u stanju da organizuje popravke rampi.

Po onome sto sam cuo, uvek je za bilo koji kvar rampe, naplacivano bar po 50 000 din, sto je kriminal, a verujem to je sada i razlog ovog slucaja sa kradjom releja.

 

Rampama kod naseg ulaza nisu mogli da pridju, jer ima dosta kamera sa svih strana.

Pitanje je kako sad odreagovati na sve ovo? Neko se ovde bavi prljavim stvarima i kako se boriti protiv toga?

Uostalom, taj relej ne mora da se kupi od ovlascene firme, ima ga i u slobodnoj prodaji, a nije ni neka cifra, ali to ne resava problem.

 

Bitno je da se shvati da nista od tehnickih stvari nije sveto pismo i da ne stoji prica kako to moze samo jedna firma uspesno da radi i da nas ucenjuje.

S postovanjem

Nikola Bubalo

 

KOMENTARI